Kaunis kuin morsian -Rovijoen huntuputous

Lähestyimme perheen kanssa Kilpisjärveä kotimatkalla Tromssasta Seinäjoelle. Norjassa vietetyn viikon jälkeen ajelimme haikeissa tunnelmissa kohti Suomen rajaa. Vaikka Norjan jylhät maisemat olivat jäämässä taakse meitä odotti vielä yksi kohokohta. Enteellisesti soittolistallamme autoradiossa soi Lauri Tähkän ”Jos tulevana suvena sä olisit mun morsian” -kappale.

Kilpisjärven lähestyessä tarkkailimme tien varsia etsiessämme Rovijoen parkkialuetta. Olimme epävarmoja Rovijoen tarkasta sijainnista. Lopulta näimme parkkialueen, jolla oli useita autoja ja moottoripyöriä. Parkkeerasimme auton ja kävelimme joen varteen. Olimme saapuneet Rovijoelle. Katselimme sen virtausta putouksen yläpuolella. Joki kiihdytti veden virtaus kohti putousta, jonka takana aukeni avara laakso.

Putouksen yläpuolelta aukeaa huikea näkymä laaksoon.

Lähdimme parkkialueelta putoukselle lyhyttä ja jyrkkää polkua pitkin. Mitä lähemmäs putouksen alaosaa pääsimme, sitä voimakkaammaksi Rovijoen pauhu yltyi. Vaikeakulkuisen polun alapäässä odotti huikea näky. Vesi törmäsi kivikkoiseen joenuomaan 30 metrin pudotuksen jälkeen. Alas iskeytyvä vesi sumusi laaksossa aaltoina. Välillä putousta sai ihailla kuivassa auringonpaisteessa. Aika-ajoin tuulenpuuska toi mukanaan sumusadetta kastellen vaatteet kevyesti.

Putouksen kupeessa saa hellepäivänä virkistävän suihkun veden iskiessä voimalla joenuomaan.

Morsiushuntu

Rovijoen putous (Rovijokfossen) on noin 30 metriä korkea vuolas köngäs E8-tien vieressä Suomen Kilpisjärven ja Norjan Skibotnin välisessä laaksossa.

Yläosastaan putous on kapea. Alaspäin ryöpytessään vesi levenee kuin takaapäin kuvattu kirkkaan kimaltava morsiushuntu. Muotonsa vuoksi putouksen on sanottu muistuttavan sen äärelle pysähtyneitä avioliiton kauneudesta ja haasteista.

Suomalaisten morsiushuntuputoukseksi nimeämä Rovijokfossen ei ole Norjassa ainoa laatuaan. Päinvastoin morsiushuntu (Brudesløret) nimisiä putouksia on useita. Esimerkiksi Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvasta Geirangerinvuonosta löytyy morsiushuntuputous, joka kuuluu vuonon suosituimpiin nähtävyyksiin. Usein Brudesløret nimisillä vesiputouksilla on toinen, esimerkiksi joen mukaan annettu nimi.

Kaihosin mielin, mutta kiitollisina kaikesta kokemastamme suuntasimme Rovijoelta kohti Kilpisjärveä.

Lisää kuvia ja infoa morsiushuntuputouksesta löydät esimerkiksi Retkipaikasta.

Kuvat on otettu ja reissu koettu kesällä 2019. Juttu julkaistiin toukokuussa 2021 Kuvakulmilla -Blogin palattua tauolta ja se lopettaa Norjan matkaa käsittelevän juttusarjan. Muut Norjajutut löydät:

Smalakelva -Kivipaasiputous Tromssan lähellä

Målselvfossen -Kansalliskoski kuohuu korskeasti

Vuoroveden voimaa ja rapsuttelevia lampaita

Silverfallet -Miljoonien kauniiden kivien ja kristallinkirkkaan veden valtakunta

Lammasputous, Risteilijäputous, Shellputous, Karavaanariputous, L.O.L. -putous ja 7 putousta kerralla!

Pieni askel norjalaisille, mutta valtava harppaus Pohjanmaan pojille – Nousu Offersøykammenille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s