Myllypuron putous Tampereen Kalkussa

Tampereen Kalkussa sijaitseva Myllypuro tunnettiin aiemmin nimillä Tuohijoki ja Myllyoja. Puro alkaa Juhansuolta ja laskee Vihnusjärveen. Purossa on ilmeisesti kaksi putousta ja kummassakin on ollut 1890-luvulla mylly. Myllypuroon perustettiin pinta-alaltaan 35 hehtaarin suuruinen luonnonsuojelualue vuonna 1999. Myllypuro on myös osa valtakunnallista lehtojensuojeluohjelmaa. Alue on pisin yhtenäinen purouoma ja puronvarsilehto Tampereen kantakaupungin alueella. Tampereen Terälahdessa sijaitsee hieno Kalmakurjenkosken putous, missä Kuvakulmilla -blogi käväisi kesällä.

Putous löytyi työkaverin ohjeilla kääntymällä Sarpatintieltä/Nokiantieltä Pitkäniemenkadulle ja ajamalla sitä pitkin Viertokujan risteykseen. Auton pystyy parkkeeraamaan VIertokujan tienhaaraan, putous näkyy tästä risteyksestä. Työreissulla oli tunti aikaa kuvaukselle, joten en kerinnyt etsimään toista putousta. Lehto ja putous oli hieno, vaikka syksy oli vienytkin metsästä kaikki värit vihreitä sammaleita lukuunottamatta. Jos joku blogin lukija tietää toisen putouksen sijainnin, niin kiitos laittakaa vinkkiä tulemaan!

6 thoughts on “Myllypuron putous Tampereen Kalkussa

 1. Ei Viertotien vaan Viertokujan risteykseen. Kalkun Viertotie on ihan lähellä, mutta se on väärä risteys.

  Tykkää

 2. Upea putous! itse olen käynyt tuolla kymmenkunta kertaa. Kuulemma pudotuskorkeutta olisi varsinaisessa Myllypuron putouksessa, sekä sen yläpuolisessa, pienemmässä koskessa jopa 25 metriä. Muuten, olen miettinyt voisiko se noin 100 metriä putouksesta ylävirtaan (Kalkun Viertotien sillan alla) sijaitseva ”pienempi koski” olla se paljon puhuttu ”toinen putous”. Tosin tätä teoriaa vastaan ovat netistä löytyvät useat kuvat, joissa on nimenomaan kuvia ns. ”oikeasta putouksesta”, joka on täysin erilainen kuin tämä koski.

  Tykkää

 3. Tuohijoki alkaa Vuorentaustan Pohjajärven kosteikkoalueelta (Pohjolajärvi, Pohjalampi). Kolmihaarassa siihen liittyy Ahveniston suunnasta Leppioja, sekä Juhansuon laskuoja. Vähän alempana Tuohijoki saa vettä myös Ikurin halki virtaavasta lasku- ja kuivatusojasta Tesomajärven kosteikkoalueelta. Myös nykyisen Ikurin alueella on ollut kokeiluluontoinen mylly noin sata vuotta sitten.

  Tykkää

 4. Onpa mahtavan näkönen ollut. Eipä enää laske noin komeasti. Ilmeisesti tesomajärvestä laskee ojia pitkin pitkän matkaa ja haarautuu jossain kohtaa myllypuroon. Tai siltä näyttäis. Oja oli yhden vuoden täysin tukossa ja nyt rehevöitynyt niin, että hädin tuskin näki juoksevaa vettä paitsi paikoittain. Noissa kuvissa ei edes näe itse myllyn perustuksia, jonka päällä otettiin kuvia.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s