Målselvfossen -Kansalliskoski kuohuu korskeasti

Norjan kansalliskoskeksi valittu on Målselvfossen vesiputousbongareiden ja lohenkalastajien unelmapaikka. Koskella on salahuone, jossa voi seurata lohien ponnistelua niiden noustessa ylävirtaan. Leirintäalueen vesiliukumäessä pääsee itse paljon helpommalla painovoiman viedessä alaspäin.

Lofooteilta Målselvfossenille

Vietimme perheen kanssa hienot neljä päivää Lofooteilla. Lofoottien visiitin jälkeen lähdimme haikein mielin kohti Suomea. Etukäteen olimme sopineet ettemme aja yhtäsoittoa kovin pitkiä matkoja. Paluumatkaa Kilpisjärven kautta katkaisemaan löysimme useamman vesiputouksen ja poikkesimme myös Tromssassa. Vesiputouksista 150-metriä korkea Gorzifossen vaikutti erittäin kiinnostavalta, mutta ei tällä kertaa sopinut reittimme varrelle. Sen sijaan ajoimme Lofoottien tyrmäävien vuorimaisemien ja kauniiden rantojen jälkeen Målvselvfossenille. Målselvfossenin valitsimme sopivan etäisyyden ja putouksen poikkeuksellisen leveyden takia.

Kaarsimme leirintäalueen päärakennuksen pihalle ja maksoimme 150 kruunua yhden yön telttapaikoista. Leirintäalue jakautuu kahteen alueeseen. Yläpuolinen leirintäalue sijaitsee vesiputouksen läheisyydessä. Siirryimme paremmalta telttapaikalta vaikuttaneelle alemmalle leirintäalueelle joen vartta seurailevaa tietä pitkin. Auton ikkunasta näimme ensimmäisen vilauksen Målselvfossenin vesiputouksesta. Onpa valtavan leveä putous! -Huudahdimme yhteen ääneen.

Saimme teltat erinomaiselle paikalle joen penkalle. Alueelta löytyivät myös hyvät suihku-, wc- ja keittotilat. Lapsille oli tarjolla leikkikenttä ja uima-allas vesiliukumäkineen. Kokkailtuamme iltapalan trangialla pakkasimme pojan kanssa kamerareput ja kävelimme katsomaan vesiputousta.

Telttapaikkamme putouksen alajuoksulla.

Koko perheen putous

Putoukselle johtaa hyvin hoidettu polku. Polku alkaa leirintäalkaa päärakennuksen kupeesta.

Tallustimme eteenpäin veden pauhun voimistuessa. Saavuttuamme putoukselle vilkaisimme toisiamme, molemmilla oli hymy korvissa. Heitimme ylävitoset -On se pojat voimakas koski. Ihailimme tunnin verran leveän putouksen muotoja ja veden pärskeitä kivien sekä kallioiden yli.

Teltoilla iltaa istuessa eräs kalastaja sai tärpin juuri kohdallamme. Hetken kuluttua suuri lohi teki hypyn ilmaan. Perhokalastaja jatkoi väsytystä ja käveli samalla alavirtaan. Puolen tunnin kuluttua hän saapui takaisin kantaen ehkä noin 10 kiloista lohta mukanaan.

Aamulla menimme koko perhe putoukselle.  Suuntasimme suoraan vesiputouksen niskan kohdalle rakennetulle näköalatasanteelle. Tasanteelta johtaa portaat maanalaiseen huoneeseen. Huoneen yksi seinä on osittain lasia, minkä läpi voi kurkistaa putouksen kalatien vedenalaiseen elämään. Olimme onnekkaita ja näimme pari lohta uimassa kalatietä ylöspäin. Todella hauska ja lapsille sopiva tapa tutustua vesiputouksiin sekä kalojen vaellukseen jokia pitkin.

Polun varrelta putousta voi ihailla vaikka penkillä istuen.

Vedenalaiselle kalatielle ja putoukselle johtavalle polulle pääset alla olevalta videolta.

Målvselvfossen on vesiputousten Ferrari

Målvselvfossenia ei tehonpuute vaivaa. Leveän ja runsasvetisen kosken pudotuskorkeus on 22 metriä. Kosken kokonaispituus on 650 metriä. Veden virtaus voi olla jopa yli 750 kuutiota sekunnissa keväisin. Suomen suurin vesiputousvirtaus löytyy Kuusamon Kiutakönkäältä. Siellä sekunnissa virtaa keskimäärin 24 kuutiota. Huippuvirtaus on maksimissaan 261 kuutiota sekunnissa. Vierailumme aikana virtaus Målselvissa oli 210 kuutiota sekunnissa. Kesäkuulla virtaus oli ollut yli 600 kuutiota sekunnissa. Tuolloin putouksen on täytynyt olla hurja näky.

Kuvat on otettu ja reissu koettu kesällä 2019. Juttu julkaistiin toukokuussa 2021 Kuvakulmilla -Blogin palattua tauolta.

Lue myös muut jutut Norjan reissulta:

Vuoroveden voimaa ja rapsuttelevia lampaita

Silverfallet -Miljoonien kauniiden kivien ja kristallinkirkkaan veden valtakunta

Lammasputous, Risteilijäputous, Shellputous, Karavaanariputous, L.O.L. -putous ja 7 putousta kerralla!

Pieni askel norjalaisille, mutta valtava harppaus Pohjanmaan pojille – Nousu Offersøykammenille

Kymmeniä muita vesiputouksia löydät täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s