Smalakelva -Kivipaasiputous TromsSan lähellä

Smalakelvan kohisevan voiman äärellä unohtuvat pidemmänkin automatkan rasitukset. Levähdysalueen vieressä sijaitsevalle putoukselle pääset parissa minuutissa autonpenkiltä. Tienvarsiputouksen erikoisuus on sen jyrkimpään kohtaan työntyvä kivipaasi.

E8-Tien levähdysalueelta putoukselle

Vietimme perheen kanssa viikon Lofooteilla ja Tromssan ympäristössä. Ajelimme Tromsaan  Målselvfossenilta. Menomatkalla silmiimme osui erään levähdysalueen kohdalla vesiputous. Putous oli tien alittavassa joessa ja houkutteli matkalaisia ajotauolle. Päätimme pysähtyä putoukselle paluumatkalla.

Tromssaa lähestyessä tai sieltä lähtiessä kannattaa tarkkailla levähdysalueita noin 37 kilometrin päässä kaupungista. Lavnagsdalenin kohdalla levähdysalueen vierestä virtaa Smalakelva niminen joki. Ilmeisesti tämän E8-tien varrella sijaitsevan levähdysalueen nimi on Smalak.

Kivipaasi kruunaa Smakelvan putouksen

Paluumatkalla pysäköimme auton ja kävelimme levähdysalueen reunalta johtavaa polkua vesiputoukselle. Lähempää putous näytti vielä kauniimmalta kuin tieltä katsottuna. Keskelle putouksen jyrkintä kohtaa työntyy vasemmalta kallionkielekkeen tapainen kivipaasi. Se kuristaa putouksen kulkemaan kapeaa uomaa myöten.

Vesiputous virtaa lähes parkkialueen vieressä.

Jatkoimme polkua pitkin yläjuoksulle. Putouksen niskan yltä löysimme kauniin altaan. Kristallinkirkas vesi teki altaassa kaarroksia ja mutkia. Seurasin vedenvirtausta altaassa pitkään. Ikään kuin ylhäältä vuorelta matkanneet sulamisvedet olisivat etsineet sopivaa linjaa ennen syöksymistään alas kalliolta yhä kauemmas lähtöpaikastaan.

Jatkoimme polkua vielä joitain satoja metrejä eteenpäin. Sitä pitkin olisi päässyt 2,5 kilometrin päähän Smalaktindenin huipulle 1200 metrin korkeuteen. Matkapäivä kuitenkin pakotti meidät kääntymään. Astelimme haikeina autolle päin. Oli mahtavaa nähdä yksi vielä yksi putous näin läheltä ennen pitkän paluumatkan alkua.

Putoukseen työntyvälle kivipaadelle voi astella virkistäytymään matkan rasituksista.

Smalakelvan ja muiden huippupaikkojen sijainnit löydät Kuvakulmilla -Kartalta.

Kuvat on otettu ja reissu koettu kesällä 2019. Juttu julkaistiin toukokuussa 2021 Kuvakulmilla -Blogin palattua tauolta.

Lue myös muut jutut Norjan reissulta:

Målselvfossen -Kansalliskoski kuohuu korskeasti

Vuoroveden voimaa ja rapsuttelevia lampaita

Silverfallet -Miljoonien kauniiden kivien ja kristallinkirkkaan veden valtakunta

Lammasputous, Risteilijäputous, Shellputous, Karavaanariputous, L.O.L. -putous ja 7 putousta kerralla!

Pieni askel norjalaisille, mutta valtava harppaus Pohjanmaan pojille – Nousu Offersøykammenille

Kymmeniä muita vesiputouksia löydät täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s