Kuvakulmilla

KUVIA LUONNOSTA – NATURE PICTURES

By

THE KETTUOJA / JYLHÄNKOSKI WATERFALLS

Kuvakulmilla -blogissa on aikaisemmin esitelty neljä vesiputousta. Pääsin eilen vierailemaan Ketunojan Jylhänkosken putouksella. Se sijaitsee Kurussa (Ylöjärvi) Seitsemisen  ja Helvetinjärven kansallispuistojen välissä. Päästääkseen putouksille on ajettava useampaa metsäautotietä ja käveltävä puolisen kilometriä metsässä. Putous palkitsee löytäjänsä kuitenkin takuuvarmasti, tosi hieno paikka keskellä luontoa. Kannattaa ladata kännykkään maastokartta -sovellus ja tallentaa putouksen koordinaatit siihen, näin löytää suoraan putoukselle.

Kettuojan putous on saanut Suomen vesiputoukset sivuston arvostelussa yhden tähden. Itse pidin putouksesta. Putouksen ympäristö oli kaunis ja soveltui erinomaisesti valokuvaamiseen. Kuvasin putouksella ensimmäistä kertaa uudella harmaasuotimelle ND64 ja uudella Haman vastavalosuojalla. Pojalla oli mukana neljä vuotta vanha Olympus Tough tg-610. Omat kuvani on yhä otettu Panasonic Lumix GX7:lla.

Tero Hintsa Kettuojan vesiputous Kuru

Putouksen niska näkyy hienosti yläjuoksulta virran ylittävältä sillalta otetussa kuvassa.

Tero Hintsa Kettuojan vesiputous Kuru

Sateiden ansiosta putouksessa virtasi vettä aika paljon ajankohtaan nähden.

Tero Hintsa Kettuojan vesiputous Kuru

Tero Hintsa Kettuojan vesiputous Kuru

Tero Hintsa Kettuojan vesiputous Kuru

Tero Hintsa Kettuojan vesiputous Kuru

Kettuojan putous Olympus Tough tg-610 kameralla ikuistettuna. Helmeri Hintsa.

Kettuojan putous Olympus Tough tg-610 kameralla ikuistettuna. Helmeri Hintsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus Tough -sarjan etu on vedenkestävyys. Tästäkin kuvasta on järkkärillä turha haaveilla. Helmeri Hintsa.

Kettuojan putous Olympus Tough tg-610 kameralla ikuistettuna. Helmeri Hintsa.

Kettuojan putous Olympus Tough tg-610 kameralla ikuistettuna. Helmeri Hintsa.

4 Responses to THE KETTUOJA / JYLHÄNKOSKI WATERFALLS

 1. V.K. sanoo:

  Hienot kuvat on kyllä! Itse olen käynyt neljä kertaa Kettuojan putouksilla, koskan asun erittäin lähellä. Ensimmäinen vierailuni oli syyskuussa ja silloin oli melko vähän vettä. Toinen vierailuni sijoittua muistaakseni Huhtikuulle 2015. Silloin kevättulvat olivat todella komeat ja putous pauhasi mahtavasti! Jos olisin tullut kaksi viikkoa myöhemmin olisi varmasti ollut vielä komeammat kuohut sillä maata peitti vielä paksu lumihanki ja lisää vettä Kettuojaan olisi tullut näiden lumien sulettua. Kaksi muuta vierailuani olivat nyt Elokuussa 2015. Silloin vettä oli erittäin vähän vettä mutta putous on silti omasta mielestäni kuivimpaankin aikaan kaiken vaivan väärti! Suosittelen muuten ehdottomasti käymää Velhonvuoren putouksella laviassa. Putos virtaa vain sateiden jälkeen ja kevättulvalla joten kannattaa käydä siellä sateisena päivänä ettei koko putous ole kuiva. Säätiedotuksesta on hyötyä suunnitellessa Reissua Velhonvuoren putouksille. Yhden pisaran sateella kalliolta tulee alas pieni soliseva puro. Kahden pisaran sateella putous kuohuu jo todella komeasti ja kolmen pisaran sateella vielä komeammin! Kovien sateiden jälkeen putoukessa riittää vettä noin 3-5 päivän ajan. Velhonvuoren putous on omasta mielestäni kyllä yksi Etelä-Suomen hienoimmista vesiputouksista kunhan vain vettä on. Itse olen käynyt putouksella kolme kertaa: http://www.suomenvesiputoukset.fi/vesiputoukset/suomen-vesiputoukset-luettelossa/velhonvuoren-putous/

  Liked by 1 henkilö

  • terohintsa sanoo:

   Kiitos V.K! Pidän itse Kettuojasta tosi paljon. Kettuoja on muuten lähimpänä Seinäjokea oleva putous, Etelä-Pohjanmaalla ei ole putouksia. Kurikan Jyllinkoskella on ilmeisesti ollut (korkeus 12,5 m) ennen voimalaa.

   Tuo Velhonvuoren vinkki on todella hyvä. Olen etsinyt netistä tietoa siitä, miten kovan sateen putous vaatii. En ole tohtinut lähteä paikan päälle, jos putouksella ei olekaan vettä. Menen ehdottamasti käymään!

   Tykkää

 2. Jussi Laine sanoo:

  Kävi muuten Suomen Vesiputousten sivustouudistuksen yhteydessä (erään lehtijutun kautta) ilmi, että ”Kettuojan putouksella” olikin nimi jo omasta takaa: Jylhänkoski. Koska putouksen rooli alueen historiassa (mm. tukinuittokulttuurin näkökulmasta) olikin suurempi kuin aluksi luulin, nousi myös putouksen arvosana tuolloin yhdestä tähdestä kahteen. 🙂 Mutta ei siis toki kaikkea tarvitse välttämättä tänne päivittää…

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Revontulia

by Liisa Peltonen

Tapio Osala

Vaasasta ja vähän muualtakin

annabel claire

writer | traveller | coffee enthusiast

KEAN RETKI

Kaupunkilaisneito etsii luontoaan

Dusty Hiking Boots

Adventures on the trail in the kitchen

Retkipaikka

Lähiretkeilyä ja mielenrauhaa

Mielikuva

Kuvaan kaikkea, mitä mä nään, ja mitä tunnen sisällä pään.

La Posada de Cuispes

Change the way you travel, sustainable tourism

Stu Gallagher Photography

Upstate, NY photography

Totaalisen pihalla / Totally out

Sekalaisia kertomuksia kiipeilystä, talvivaelluksista ja niihin liittyvistä asioista sekä aivopieruista / Random stories of climbing and winter skihikes and things related to those // Follow me on twitter @LauriHilander

Korpijaakko

- my personal views on all walks of outdoor life

Anssin melontablogi

Miten värikäs muovinpala voikaan sopia näin hyvin luontoon!

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen blogi

Näkökulmia elinkeinoelämään, liikenteeseen ja ympäristöön Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla

Rento retkeilijä

Metsäretkiä ja luontopolkuja kamera kaulassa

Retket Suomen luontoon

luonnollisesti suomalainen

Löytöretkiä lähelle

Kuudestaan ry:n ylläpitämä retkeilysivusto

%d bloggers like this: