Lumikuvauksen lumoissa -Ideoita ilmeikkäisiin talvikuviin

Talvi on kaunis ja kuvauksellinen vuodenaika. Lumi kuorruttaa maisemat ja yksityiskohdat. Järvien aallot tyyntyvät ja tasoittuvat jääkansiksi. Päivällä taianomaisesti taivaalle kaartuvat haloilmiöt tai yöllä tanssivat revontulet ovat ainutlaatuisia talvisia kokemuksia kokeneemmallekin kuvaajalle.

Toivottavasti oheiset vinkit kannustavat kuvaamaan kovemmassakin kelissä ja antavat ideoita talven ikuistamiseen kuviksi.

Myllykosken jääpyörre
Kuusamon Kitkajoen Myllykosken jääpyörre 60 sekunnin valotusajalla.

1) Älä anna sään pysäyttää sinua

Kova pakkanen tai lumisade eivät välttämättä herätä intohimoa lähteä ulos kuvaamaan. Äärimmäisellä kelillä kuvista pakkaa kuitenkin tulemaan komeampia. Silloin saa myös todennäköisemmin kuvata rauhassa.

Aallokkokoski7
Kuusamon Kitkajoen Aallokkokoski lähes 30 asteen pakkasessa.

Vaatetukseen kannattaa panostaa. Sormien jäätyessä hyytyy myös kuvaamisen ilo. Lumikengät ovat erinomainen apu syvässä lumessa. Jyrkissä patikkareittien nousuissa kenkien jääpiikit ovat korvaamattomat. Esimerkiksi Kuusamon Konttaiselle on vaarallista nousta ilman jääpiikkejä tai nastallisia kenkiä.

Lähiluonnossakin kuvaamiseen kannattaa etsiä itselle sopiva hanskasetti. Käytän itse paljon ohuita villahanskoja ja niiden päällä suurempia nahkarukkasia, jotka voi ottaa pois kameran säätämisen ajaksi.

2) Lunta Linssissä? Huolehdi laitteistostasi

Mitä kylmempi keli, sitä nopeammin akut kuluvat. Akkuja kannattaa olla useampi. Jos viimeinenkin akku hyytyy kesken kuvaamisen, on jäljellä vielä yksi keino. Akku irti kamerasta ja housuihin haaroihin lämpiämään. Ei tunnu hääviltä, mutta viiden minuutin lämmityksen jälkeen akulla pystyy taas kuvaamaan.

P1300347 low res.jpg
”Jäälumpeita” Kauhajoella.

Kaikki mahdollinen säätäminen ja sormilla näprääminen kannattaa tehdä valmiiksi sisällä. Lumikenkien säädöt, kameran testaus yms. Varmista myös laitteidesi sään kestävyys. Olen itse investoinut Olympuksen TG-4 –pokkariin ja OM-D Mark II -järkkäriin. Kuvaan paljon luontokuvia, kuten vesiputouksia. Kuvaamisessa säilyy ilo, kun ei tarvitse murehtia laitteiston sään kestävyyttä.

Kylmää kameraa ei voi tuoda suoraan sisälle lämpimään. Kylmä metalli ja lasi keräävät lämpimässä ilmassa olevaa kosteutta pinnalleen. Ilmiö on tuttu silmälasien käyttäjille. Kosteus saattaa tunkeutua kameran sisälle aiheuttaen sähköosien hapettumista tai kerääntyen linssin pinnalle. Ongelman voi välttää sulkemalla kameran tai koko laukun ilmatiiviiseen pussiin 2-3 tunniksi sisälle mentäessä. Kannattaa napata muistikortti kamerasta ennen sisälle menoa!

3) Syväterävyydellä pehmeyttä kuviin

Ulkona kuviin saa pitkiä etäisyyksiä sisätiloja helpommin. Suurella aukolla (F-luku) kuvaamalla voi pehmentää kuvattavan kohteen taustan. Aukko on sitä suurempi mitä pienemmän F-luvun valitset. Lue lisää syväterävyydestä jutusta Vinkkejä eeppisiin vesiputouskuviin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Näyttääkö kuvan puu Konttaisen laelta keskisormea Rukan rinteille? Kuva on otettu Olympuksen 300 mm objektiivilla. Aukko f4. Taustalla näkyvät Rukan rinteiden valot pehmenevät värikkäiksi palloiksi.

4) Ylivalota

Kameran automaattivalotus ei välttämättä osaa tulkita oikein kirkasta lumimaisemaa. Kamera saattaa olettaa ympäröivät hanget niin kirkkaiksi, että ne polttaisivat valollaan kuvan puhki. Tämän välttääkseen kamera korjaa kuvaa tummentamalla. Kuvasta tulee liian pimeä. Pulmasta selviää kuvaa ylivalottamalla.

Tutustu etukäteen valotuksen korjaukseen kamerassasi. Todennäköisesti joudut ylivalottamaan kuvaa kääntämällä Exposure Compensation EV+/EV- -säädintä plussalle tai suurentamalla aukkoa (pienentämällä F-lukua). Tavoittele kirkasta, mutta ei puhki palanutta kuvaa.

5) Hyödynnä valot ja varjot

Suvi Teräsniskan laulussa elämä on varjoja ja valoa. Talvella varjot ovat pitkiä ja kontrastit suuria. Etsi varjoja ja valoja, saat hienoja kuvia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Talvi on parhaimmillaan valojen ja varjojen juhlaa. Haloilmiö Seinäjoen Lakeuden Ristin lähettyvillä tammikuussa 2018.

Lyhyinä päivinä pimeä tulee aikaisin. Jalustan avulla voit kuvata pimeälläkin pitkiä valotusaikoja tai kameran erikoisohjelmia käyttämällä. Esimerkiksi valkeiden puiden valomaalailu on mukavaa puuhaa. Jutusta Satumaan kylmät puut löydät kotimme takapihalla valomaalattuja mäntyjä. Jos ei ole luonnonvaloa, kannattaa testailla erinlaisia keinovaloja.

 

5) Kuvaa RAWina

Jos sinulla on jo järkkäri, mutta et kuvaa RAW-kuvia, kannattaa harkita RAW-kuviin siirtymistä nyt. Useat kamerat ja osa kännyköistäkin tallentavat jpeg -tiedostojen lisäksi kuvia RAW-muodossa. RAW-kuvaan tallentuu kaikki kuvainformaatio sellaisenaan ilman pakkaamista tai värikorjauksia.  RAW-kuvia ei voi käyttää sellaisenaan, vaan ne on aina kehitettävä tietokoneella, esimerkiksi Lightroom tai Photoshop –ohjelmalla. Uusimmista puhelimista, kuten Samsung s8 löytyy valmiiksi editori RAW-kuville.

Lumikuvissa RAW-tiedostoista on erityisen paljon hyötyä. RAW-tiedostot mahdollistavat valkotasapainon säätämisen jälkikäteen. Kameran automatiikan usein siniseksi tulkitsema lumi on RAW-kuvassa säädettävissä tietokoneella helposti valkoiseksi. Valotusvirheitä voi myös korjata enemmän kuin jpeg –kuvissa.

6) Lisää rohkeasti väriä lumeen

Puhtaan valkeasta lumesta voi nostaa yksityiskohtia esille värien avulla.

Värejä voi löytyä ”valmiina” maisemasta tai voit luoda niitä itse. Alla olevassa panoraamassa auringonlaskuun katsova poika ja lyhty tuovat tunteikkaan lisäelementin valkoisen lumen keskelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lasten kanssa voi lumen sekaan luoda värejä esimerkiksi jäädyttämällä vesivärivettä mehupurkeissa. Värijäät voi ripustaa puuhun jos niihin jäädyttää narun tai niistä voi tehdä vaikka taidenäyttelyn parvekkeen kaiteelle.

7) Aina on kuvattavaa, vaikka ei sitä mitä odotit

Nauti siitä mitä luonto kulloinkin tarjoaa, vaikka se ei aina vastaisikaan omia odotuksia. Olen ollut kolmena peräkkäisenä vuotena tammi-helmikuiden vaihteessa viikon Kuusamossa. Yhtenäkään yönä ei näkynyt revontulia. Ne ovat joko jääneet pilviverhon taa tai eivät ilmaantuneet ollenkaan. Tänä vuonna kelit olivat selkeitä. Revontulia kuvattiin viimeisen kerran saapumistamme edellisenä yönä ja seuraavaksi kaksi päivää kotiinpaluumme jälkeen. Kaikkeen ei voi vaikuttaa.

FB-n -untitled100.jpg
Maaliskuun täysikuu 2018. Tuplavalotus Olympuksen 300 mm + 7-14 mm objektiiveilla.

Lisää lumikuvia löydät esimerkiksi jutusta Luminorsu, humanoidi ja muutama muu kolossaalinen tykkylumipuu.

Kiitos kommenteista Antti Hintsalle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s