Kuninkaallisia joenmutkia

Kustaa Vaasan retket elävät vahvasti tarinoissa ja paikannimissä Soinissa. Paikkakunnalta löytyvät esimerkiksi Kuninkaanjoki, Kuninkaansuo, Kuninkaan kivi, Kuninkaanpuisto ja Kuninkaankuoppa. Usko Ruotsin monarkin seikkailuihin Soinissa näkyy myös kunnan vaakunassa, mitä koristavat kruunu ja joki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuninkaanpolun voi aloittaa Vuorenmaan laelta tai Soinin keskustan tuntumasta.

Kuninkaan polku kulkee keskustan tuntumasta Vuorenmaan laskettelukeskukseen. Polku seuraa harvinaisen mutkaista Kuninkaanjokea. Kiemurtelun takia on arvioitu, että Soinista Alajärveen pyrkivän kalan matkan pituus on kaksinkertainen lintuun verrattuna.

Toinen Kuninkaanpoluksi nimetty patikointireitti löytyy Espanjasta. Caminito del Rey –Reitti on tullut surullisen kuuluisaksi useiden retkeilijöiden tiputtua vuorilta. Poikkesimme vaimon kanssa Soinin Kuninkaanpolulla patikoimassa heinäkuisena kesäpäivänä. Etelä-Pohjanmaan majesteettisella polulla ei Espanjan tapaan ollut hengen vaaroja. Suurin yllätys oli patikkamatkan alussa niskaan rävähtänyt raesade.

Jokien mutkittelun ennätys

Kuninkaanjoessa riittää U-käännöksiä muistuttavia mutkia. Joen kiemurtelu tuo mieleen Kuusamon Kitkajoen Päähkänäkalliolta katsottuna ja Oulankajoen. Mutkittelevan Vähä-Aasialaisen Menderesjoen mukaan ilmiötä nimitetään meanderoinniksi. Veden kuluttaessa ulkokaarretta se muodostaa jokeen yhä suuremman mutkan. Lopulta seuraava vastarannan mutka syöpyy yhteen edeltävän mutkan kanssa.

Lue lisää Kuninkaanpolusta Retkipaikan jutusta Majesteettisissa maisemissa!

 

2 thoughts on “Kuninkaallisia joenmutkia

  1. Mukava juttu Kuninkaanjoesta. Kuusamon joista ainakin Oulankajoki on tunnettu kiemurtelustaan – ehkä myös Kitkajoki.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s