Kivenmaan jättilohkareet -Hiiden tekosia vai Sauronin silmä?

Etelä-Pohjanmaalta löytyy paljon jääkauden merkkejä, kuten siirtolohkareita. Kansanperinteessä siirtolohkareiden luultiin olevan jättiläisten metsiin paiskomia tai henkien tekosia.  Joidenkin tarujen mukaan jättiläiset häiriintyivät rauhanrikkojista, kuten pyykkiään paukuttelevasta emännästä niin, että ne viskelivät suuria kiviä hiljentääkseen häiritsijänsä.

Ilmajoen Tuomikylän Kivenmaalle jättiläiset nakkelivat harvinaisen komeat kallionpalaset. Korkeimman lohkareen yläosassa on reikä. Lohkaretta ihaillessa aloin pohtia miten ihmeessä kivi on tuollaiseksi muotoutunut?

Vaimoni nimesi lohkareen Sauronin silmäksi. Juhlava nimi on lähtöisin Taru sormusten herrasta saagasta. Silmä sijaitsee Taru sormusten herrassa Pahan lordi Sauronin hallinnoimassa Keski-Maan osassa Mordor. Kuten Ilmajoen Kivenmaalla, on Mordorinkin tärkein nähtävyys korkea kivinen rakennelma, jonka huipulla on kaikennäkevä silmä. Mordorin tornin nimi Barad-dûr, en tiedä onko Kivenmaan lohkareita nimetty?

Kivenmaan lohkareet ovat yksi Etelä-Pohjanmaan hienoimmista yksittäisistä luontokohteista. Kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa järkäleet. Paikan päällä kukin voi miettiä mikä toi lohkareet tasaiseen pohjalaiseen metsämaisemaan. Jääkausi, jättiläinen, Sauron tai joku muu?

Katso lisää kuvia Kivenmaalta Retkipaikasta.

Kivenmaan sijainnin löydät Kuvakulmilla -blogin kartalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s