Korvenkosken putous Rutajoella Joutsassa / The Korvenkoski waterfall at the river Rutajoki (Joutsa, Rutalahti)

Korvenkoski on yksi Rutajoen monista koskista. Korvenkoski sijaitsee Joutsan Rutalahdessa Leivonmäen kansallispuiston alueella. 5,7 kilometriä pitkä Rutajoki alkaa Rutajärvestä ja laskee Päijänteeseen. Joen korkeusero on peräti 44 metriä.

Korvenkoskelle on helppo saapua autolla. Auton voi parkkeerata esimerkiksi Koskikaran koulun pihaan. Koulun pihaa vastapäätä alkaa 3,5 kilometriä pitkä patikointireitti Koskikaran kierros. Korvenkoski on heti kierroksen alussa. Heti polun alussa on myös nuotiokatos.

Rutajoessa on oma järvitaimen kanta. Kalojen nousun helpottamiseksi Korvenkoskeen on tehty Suomen ensimmäinen kallioon louhittu kalatie. Kalatie sopii koskimaisemaan hyvin.

Rutajoki on hyvin kirkas vetinen. Vesi ei näytä kuvissa keltaiselta, vaan valkoiselta. Valkoista väriä korosti erittäin kirkas ja aurinkoinen ilma, joka pakotti pitämään valotusajat lyhyinä harmaasuotimien kanssakin.

Onko Korvenkoski vesiputous?

Suomenvesiputoukset.fi -sivustolla vesiputoukseksi määritellään kosket, jotka suoraan edestä katsottuna näyttävät putoukselta. Korkeus tulee olla vähintään 2 metriä. Korvenkosken korkeus on 2-3 metriä, suurin pudotus noin 2 metriä. Kuten Kauhavan Jylhänkoski, Korvenkoskikin on joko vesiputous tai erittäin jyrkkä koski. Joka tapauksessa Rutajoki ja Korvenkoski ovat todella kaunis retkipaikka. Kannattaa käydä tsekkaamassa paikka ja päättää itse, koski vai putous?


2 thoughts on “Korvenkosken putous Rutajoella Joutsassa / The Korvenkoski waterfall at the river Rutajoki (Joutsa, Rutalahti)

 1. Mukava että olet käynyt katsomassa tätäkin putousta! Oletko muuten varma että putouksen nimi on Korvenkoski? Haulla ”Rutakoski” löytyy Googlesta enemmän kuvia kohteesta.
  Kannattaa muuten ehdottomasti käydä katsomassa Oulun Kiiminkijoen Koitelinkoskea sekä Kalajoen Tyngän myllyn koskea.
  Myös Kemijoessa Rovaniemen itäpuolella on useita näyttäviä koskipaikkoja. Niistä olenkin jo maininnut. Karttalinkki: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=16000&text=Kemijoen+koskipaikkoja&srs=EPSG%3A3067&y=7363862&x=475427&lang=fi

  Tykkää

  1. Löysin peräti kolme nimeä Korvenkoski, Rutakoski ja Sahankoski, joita ilmeisesti on käytetty kyseisestä koskesta. Useilla koskilla on kaksi nimeä, en ole varma tästä, toivottavasti asia selviää vielä!

   Koitelinkoskea olen monta kertaa ihaillut netissä, paikalle en ole vielä päässyt. Kalajoen tyngän myllyn koskesta en ole kuullut, alan heti katsella mitä kuvia löytyy.

   Tuo Rutajoki oli kyllä tosi mahtava ja rauhoittava paikka.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s