THE FROZEN WATERFALL JYRÄVÄ ON THE RIVER KITKAJOKI

Kitkanjoen Jyrävä on yksi Suomen suurimmista vesiputouksista. Jyrävä on erittäin runsasvetinen ja voimakas putous. Kitkajoki puristuu putoukseen ikään kuin kouruun ja tippuu sitten 9 metriä alas. Hurja pudotus estää Venäjän Paanajärven taimenien nousemisen putouksen ylitse, vaikka hyppivätkin kuohuihin innolla. Ylä- ja alapuolisen osuuden taimenet ovatkin eri kantaa.

Jyrävälle pääsee hyvin esimerkiksi Basecamp Oulangalta pientä Karhunkierrosta pitkin. Ajoin itse Basecamp Oulangalle, mistä sain erinomaiset viime hetken vihjeet reitin kunnosta ja parhaista katselupaikoista. Basecampilta Jyrävälle kävellessä voi ihailla esimerkiksi Myllykoskea. Poislähtiessä poikkesin kahvilla Basecampissa ja totesin myös korvapuustit erinomaisiksi!

Tammikuun viimeisellä viikolla Jyrävä oli jäätynyt lukuunottamatta putouksen niskaa. Niskalla vesi pauhasi ja tippui siitä alas jäätyneen vesiseinän taakse. Pohdin putousta katsellessa mistä syystä sama joki jäätyy jyrkimmässä putouksessa, mutta pysyy sulana loivemmissa koskissa?
TSEKKAA MUUTKIN VESIPUTOUKSET KUVAKULMILLA

Myllypuron putous Tampereella

Kyröskosken putous Hämeenkyrössä

Risslan putous Fiskarissa

Myllykosken putous Karkkilassa

Myllykosken putous Karkkilassa osa 2

Koskenpään putous Salossa

Kalmakurjenkosken putous Tampereella

Kettuojan putous Kurussa

Kuhankosken putous Nurmijärvellä

Strömbergin kosken putous Helsingissä

Juveninkosken putous Jämsässä

 

 

 

 

2 thoughts on “THE FROZEN WATERFALL JYRÄVÄ ON THE RIVER KITKAJOKI

  1. Aivan mahtava putous tuo Jyrävä! Itse olen käynyt useita kertoja. Muuten, suosittelen ehdottomasti käymään katsomassa Rovaniemen Kemijoen Tervakarin koskea. Koski on Kemijoen viimeisiä vapaina virtaavia koskia ja paikallinen nähtävyys. Kemijoessa on toki muitakin koskia. (Esim Vanttauskoski Ja Pirttikoski) mutta ne on taannoin valjastettu energian tuotantoon. Viirin kylän ja Rovaniemen välillä on seitsemän koskea: Puurosenvirta, Tervakari, Tikkasenkari, Körkönniemen niva, Olkkakoski ja Ounaskoski. Koskista luonnonkauneimmalle eli Tervakarille pääsee ajamalla Rovaniemen keskustasta noin 40 km itään ja kääntymällä vähän ennen Tennilän kylää Tervakarintielle. Sitä ajetaan noin 400m kunnes tullaan kosken niskalla olevalle laavulle. Vettä koskessa virtaa aina 200-400 kuutiota sekunnissa, mutta kevättulvalla joki on saavuttanut joka 3000m3/s virtaaman. Mahtava paikka! Koski ei jäädy talvellakaan kokonaan ja kesällä loistava piknik-paikka! Kannattaa käydä!

    Tykkää

    1. Kiitos hyvistä vihjeistä, olen huomannut että koskista paras tieto kulkee puskaradion kautta. Vesiputouksista on loistava sivusto Suomenvesiputoukset, muista koskista ei juuri ole koottua tietoa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s