Luontoa ja liikuntaa Kuusamossa Osa 4: Särkikönkään putouksella eli Juhannusaatto Hevonperseessä

Luontoa ja liikuntaa Kuusamossa -juttusarjassa vieraillaan hienoissa luontokuvauskohteissa sekä reippaillaan Rukalla. Menossa ovat mukana itseni lisäksi vaimo, poika ja koira sekä ”Martti Luther”.

Kuusamon Paljakankylässä Kuusinkijoki virtaa kauniissa erämaamaisemissa. Erämaaidyllistä huolimatta suomalaiset ovat nimenneet yhden koskista Hevonperseeksi. Yksi Kuusamon vesiputouksista sijaitsee Hevonperseen alajuoksulle laskevassa Särkiojassa.

Suuntasin juhannusaattoaamuna Hevonpersettä kohti koiran kanssa. Poika ja vaimo lähtivät pyöräilemään. Kurvasin autolla Kuusinkijoentien päähän. Kävelymatkaa putoukselle kertyi reilu kilometri. Pienen putouksen äänen kuulin noin sadan metrin päähän. Kävelin ääntä kohta ja pian Särkiköngäs avautui edessäni. Pieni putous hurmasi minut heti. Kurussa sijaitsevan Kettuojan putouksen tapaan Särkiköngästä on helppo ihailla ja kuvata. Alajuoksun rannoilla on tilaa, eivätkä risut ole työntyneet putouksen eteen näköalaa pilaamaan.

Käpytikan ja koskikaran kohtaaminen

Alajuoksun pohjoisrannalla kasvoi komeita haapoja. Jykeviä puita ihaillessa huomasin käpytikan koputtelevan suurimman haavan kylkiä. Kuvailin tikkaa. Se lennähti kosken keskellä kasvavan koivun rungolle. Vain metrin päässä tikasta istui oksalla Koskikara. Koskikara ei harmikseni kääntynyt katsomaan minuun päin, mutta tilanne oli todella mielenkiintoinen näinkin.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Istuin tunnin verran putouksen kuohuja ihailemassa. Kylmä keli piti yhä hyttyset poissa. Tikan ja koskikaran lisäksi koira piti minulle seuraa. Hieno pala suomalaista juhannusta. Olin tyytyväinen, että tuli lähdettyä Särkikönkäällekin.

Lue myös sarjan aiemmat jutut:

Luontoa ja liikuntaa Kuusamossa Osa 3: Kesälaskettelua huippupyörillä

Luontoa ja liikuntaa Kuusamossa Osa 2: Suomen ainoa maljaputous Putaanköngäs

Luontoa ja liikuntaa Kuusamossa Osa 1: Pieni Karhunkierros

One thought on “Luontoa ja liikuntaa Kuusamossa Osa 4: Särkikönkään putouksella eli Juhannusaatto Hevonperseessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s