Varisköngäs Suomussalmella / The Varisköngäs waterfall at the city of Suomussalmi

Varisköngäs on Suomussalmella Varisjoessa sijaitseva vesiputous. Köngäs on kokonaisuudessaan 11 metrin korkea. Jyrkin osa on heti niskan alapuolella. Alempana köngäs levenee ja loivenee. Varisköngäs on muodostunut jokilaakson pohjalla olevan korkean kalliokynnyksen kohdalle. Putouksen jälkeen joki jatkaa matkaansa laakson pohjalla. Lue lisää Suomenvesiputoukset.fi -sivustolta

Varisköngäs sijaitsee noin 10 km:n päässä Suomussalmen keskustasta Puolangalle päin. Putous on 9,2 km pituisen Varisjärvenkierros -patikointireitin varrella. Pidempi reitti (30 km) kulkee myös Suomussalmen toisen putouksen ohi Kangasjoella. Perheen kanssa kävelimme putoukselle Aittokoskentien varressa sijaitsevalta parkkipaikalta, missä on viitta putoukselle.

Varisköngäs on hieno putous ja voimakas ainakin kevättulvalla. Putouksen välittömän ympäristön sammaleiset kivet ja vanha puusto luovat satumaisen tunnelman. Paras kuvauspaikka on putouksen alajuoksulla. Putousta kannattaa ihailla myös Varisköngäksen niskalta. Siellä Varisjoki virtaa rauhallisesti ennen köngästä, kunnes suorastaan raivoisasti syöksyy alas jokilaaksoon.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s