Supertarkka aikakone ja tasapainottava tärinänhävittäjä -Ensituntumia Olympus OM-D E-M1 Mark II:sta

Hankin Fofo-Formasta juuri ennen Budapestin matkaa Olympuksen uutuuskamera OM-D E-M1 Mark II:n. Kerkesin ennen reissua ainoastaan purkamaan kameran laatikosta ja laittamaan akun lataukseen. Lentokentällä napsautin kameran päälle ja totesin heti käytön olevan helppoa. Olympuksen Tough TG4-kamerassani on hyvin samanlainen valikko, mikä nopeutti kameran käytön aloittamista. OM-D tuntui heti käteen sopivalta ja jämäkältä kameralta. Neljän päivän Budapestin keikka vahvisti tunnetta, kamera on äärimmäisen miellyttävä ja nopea käyttää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Budapestin keväässä riitti värikkäitä kuvauskohteita.

Ennennäkemätön määrä tekniikkaa samojen kuorien sisällä

OM-D E-M1 Mark II on peilittömien kroppikennollisten kameroiden turboahdettu ja parhaiten varusteltu malli. Ominaisuuksiin tutustuessa sain flashbackin vuodelta 1995. Ostin tuolloin Nokian julkaiseman 2110 kännykän. Ominaisuudet olivat niin paljon edellä kilpailijoita, että epäilijöiden mielestä Nokia oli ladannut liikaa parannuksia yhteen malliin. Olisi vaikeaa saada pitkään aikaan myytyä seuraavaa mallia. OM-D:tä käyttäessä tulee vahvasti sama tunne. Esimerkiksi High Resolution yhdistelmäkuva -ominaisuus, kuvanvakaaja ja procapture -toiminto ovat kovia uutuuksia. Mikä tahansa näistä yksistään olisi kova juttu, kaikki yhdessä kamerassa on Nokia 2110 puhelinta vastaava uutispommi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tonavan rannalla Unkarin tiedeakatemia auringon juuri laskettua.

Uskon Olympuksen uusien ominaisuuksien muuttavan monen vakavastikin valokuvauksen ottavan henkilön tapaa kuvata. Ainakin itselleni hymy nousi huulille uutuusominaisuuksien parissa, tällaista kokee harvoin! Nokian tavoitteena oli myydä 2100-sarjan malleja yhteensä 400 000 kappaletta, mutta niitä myytiin kaikkiaan noin 20 miljoonaa. OM-D E-M1 Mark II -kameralla on kaikki edellytykset nousta hittikameraksi.

Pohdin tässä jutussa muutamaa kameran ominaisuutta ja palaan muihin toimintoihin seuraavissa postauksissa.

HR-kuva/Yhdistelmäkuva on maisemakuvaajien ja arkkitehtuurista kiinnostuneiden unelmatoiminto. OM-D pystyy ottamaan paikallaan olevasta kohteesta kahdeksasta ruudusta muodostuvan yhdistelmäkuvan. Jokaisen otoksen välillä kuvanvakaaja siirtää kennoa magneettien avulla (5-Axis IS mechanism) puolen pikselin verran.

Superkokoisen kuvan tallennuskoko on jpeg-tiedostona noin 20 megaa ja RAWina noin 60 megaa. Kennonsiirron avulla pikselimäärä kasvaa tavanomaisesta. Jpeg -kuvassa pikseleitä löytyy 8160 x 6120 ja RAW -tiedostona 10368 x 7776. Tarkkuus ja dynamiikka ovat tyrmäävät. Yksityiskohtia on kuvissa hämmästyttävän paljon. HR-kuvaamiseen tarvitaan jalusta, koska vakaaja ei voi vaimentaa liikettä yhtaikaa kun siirtelee kennoa. Myös kohteen on hyvä olla mahdollisimman paikallaan, vaikka OM-D pystyy uuden TruePic VIII Image Sensor –prosessorin avulla erottamaan osan kuvassa esiintyvästä liikkeestä.

Kävelin hotelliltamme torstaiaamuna ennen seitsemää St Stephen’s Basilicastalle. Paikalla ei ollut vielä ketään muuta. Kuvasin kirkkoa kadun pinnasta ylöspäin. Alla ensin koko kuvat ja sitten rajattu sekä 300% suurennettu vasemman torni kello.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Normaalikokoinen kuva.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Korkea resoluutioinen kuva.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
300% suurennos normaalikokoisesta kuvasta.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
300% suurennos hr kuvasta.

New York Cafessa kuvattu kattofresco ensin kokonaisena kuvana. Sen jälkeen versiot 100% koossa rajattuna keskiosan enkeleihin. Kyseiset kuvat ovat jpeg-tiedostoina tallennettu, eikä niitä ole mitenkään käsitelty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
100% suurennos normaalikuvasta.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
100% suurennos hr kuvasta.

HR-kuvalla voidaan kaventaa kroppikennokameran eroa Full Frame kameroihin. Superkuvaa pystyy rajaamaan paljon enemmän kuin normaalia kroppikennollisen kameran kuvaa. On todella mielenkiintoista nähdä jossain vaiheessa tulosteita high resolution kuvista. Kennotekniikoiden nopea kehitys herättää myös mielenkiintoisia ajatuksia tulevaisuudesta. Mikä on seuraava uutta OM-D:tä vastaava kehitysloikka? Kennonsiirtymän ja kuvanvakaajan yhtaikainen toiminta? Liikkuvan kohteen kuvaaminen superresoluutiolla? Mihin enää tarvitaan täyden kennon kameroita?

Kuvanvakaaja on viisi akselinen eli vaimentaa tärähdyksiä viidestä eri suunnasta. Siitä on hyötyä valokuvia otettaessa sekä silloin, kun videota halutaan kuvata käsivaralta.

Vakaajaa on hehkutettu netin keskustelupalstoilla. Testattuani kameraa voin yhtyä hehkutukseen. Alla kuvat 2,5 ja 4 sekunnin valotusajalla St Stephen’s Basilica -kirkosta. Kuvausmatka noin kirkolle noin 500 metriä ja ajankohta noin puoli tuntia auringonlaskun jälkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Käsivaralta seisten kuvattu kirkko 2,5 sekunnin valotusajalla.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Käsivaralta seisten otettu kuva 4 sekunnin valotusajalla.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
2,5 sekunnin valotus käsivaralta ketjusillalta. Budan linna vasemmalla ylhäällä.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Budapestin kalastajanlinnake käsivaralta 4 sekunnin valotusajalla.

Pro Capture on toimintakuvaajan aikakone. Pro Capturen avulla voit ottaa kuvia jo ennen kuin olet ottanut kuvia. Toiminnolla kamera aloittaa kuvaamisen puskumuistiin kun painat laukaisimen puoliväliin ja alat odottaa esimerkiksi linnun lentoonlähtöä metsäreissulla tai niskalenkkiheittoa painimolskin reunalla. Jokainen kuvaaja on joutunut monta kertaa tilanteeseen, missä paras tilanne on mennyt ohi sen takia, ettei ole kerinnyt reagoida siihen. Tällöin kuvassa näkyy linnun pyrstö tai niskalenkin jälkeinen selätys. Pro Capturella voi palata ajassa taakse päin, linnun siipiin lentoonlähdössä tai parhaaseen ilmalentoon niskalenkissä. Tämä on mahdollista koska kamera on ottanut 14 kuvaa jo ennen kuin olet itse painanut liipasinta.

000084965
Olympuksen nettisivujen mukaan kameran nopeus perustuu kolmeen asiaan. Edeltäjäänsä verrattuna: 1) Prosessori on 3,5 kertaa nopeampi. 2) Kennon siirtonopeus on kolminkertainen. 3) Puskurimuistin kapasiteetti on tuplaantunut.

Odottelessa paluulentoa Budapestin kentällä testailin Pro Capturea varpusten kuvaamisessa. Toden totta, vilkkaiden pikkulintujenkin lentoon lähtö tallentui joka kerta. Toimii se, aikakone on keksitty.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

100%:n sopivalla kameralla tämä on vasta alkua

Tässä jutussa sivuttiin vain muutamia Olympus OM-D E-M1 Mark II -kameran sadoista ominaisuuksista. Edellisiin kameroihin, Panasonic GX7 ja Sony Alpha a7 Mark II, verrattuna Olympus tuntuu enemmän omalta ja itselleni sopivalta.

Opin kamerasta koko ajan uutta ja palaan kokemuksiin blogissani. Tämä on todellakin vasta alkua Olympuksen kanssa!

Lisää Olympuksella otettuja kuvia Budapestistä:

Kun mikään ei riitä -Budapestissä loputtomasti kauniita rakennuksia

Maailman kaunein kahvila -New york cafe

Taianomainen linnake – Linnavuoren Bastioni

Minä olen tie, totuus ja elämä -Valokuvausta Pyhän Tapanin Kirkolla

4 thoughts on “Supertarkka aikakone ja tasapainottava tärinänhävittäjä -Ensituntumia Olympus OM-D E-M1 Mark II:sta

Jätä kommentti